KEŽMAROK: V Bazilike sv. Kríža dokončili obnovu Hlavného oltára

06.05.2011 Kežmarok

Kežmarok 6. mája (TASR) – V Bazilike sv. Kríža v Kežmarku dnes slávnostne dokončili reštaurovanie Hlavného oltára sv. Kríža. Reštaurátorské práce sa začali už v roku 2005, keď sa zistilo, že dochádza k opadávaniu polychrómie na oltárnych krídlach, veriaci ho mohli odhalený vidieť už počas Veľkonočných sviatkov.
"Našou úlohou bolo vtedy zabezpečiť takú záchranu tých vrstiev, podlepenie a stabilizáciu, aby v ďalšom období nedochádzalo k degradácii farebných vrstiev," objasnil riaditeľ Oblastného reštaurátorského ateliéru (ORA) v Levoči Ivan Tkáč. V roku 2006 a 2007 bol zrealizovaný komplexný reštaurátorský prieskum oltára, v ďalšom roku bola prestávka, keď sa zháňali finančné prostriedky na dokončenie prác.
"Samotné reštaurovanie sa realizovalo od roku 2009 do tohtoročných veľkonočných sviatkov," doplnil Tkáč. Počas tohto obdobia sa zrekonštruovala architektúra oltára, sochárska výzdoba i tabuľové maľby. Jedna časť tabuľových malieb bola pôvodne premaľovaná, teraz ju môžu návštevníci kostola vidieť v pôvodnej gotickej podobe.
"Samotný ukrižovaný Kristus, ktorý je centrálnym výjavom, bol aj súčasťou výstavy Gotiky Slovenska v Paríži na prelome rokov 2010 a 2011," zdôraznil Tkáč. V pôvodnom oltári bola gotická Madona, teraz sa tam nachádza kópia. Pôvodná Madona bude zreštaurovaná a vystavená v inej časti farského úradu. "Oltár je výnimočný svojou veľkosťou, je skladačkou rôznych období, sú tu gotické prvky, renesančné i neogotické," vysvetľuje riaditeľ ORA.
Jednotlivé časti sa do oltára pravdepodobne vkladali postupne, najstaršou časťou sú práve gotické maľby z 15. storočia. Celkové náklady na reštaurovanie oltára, vrátane reštaurátorského prieskumu, sa vyšplhali na 175.000 eur.
Oltár pôvodne vznikol koncom 15. storočia, niekoľkokrát bol prestavovaný, rozoberaný a nanovo vyskladaný. V 19. storočí nastala základná zmena, ktorú môžeme vidieť dodnes. "Urobila sa nová architektúra, do ktorej boli vkladané pôvodné gotické tabule a sochárska výzdoba, to bolo v rokoch 1869 – 1870," priblížila historička ORA Eva Spaleková. "Našou úlohou bolo odstrániť nevhodné farebné zásahy na štyroch tabuľových maľbách a tie tak potom dostali pôvodný gotický charakter a výraz," vysvetľuje Spaleková. Obnovený Hlavný oltár sv. Kríža určite prispeje aj k zvýšeniu počtu turistov. Hrad spolu s bazilikou ročne navštívi približne 30.000 návštevníkov. Kríž na hlavnom oltári pochádza od majstra Pavla z Levoče, čo priláka predovšetkým turistov zo zahraničia.
 

Vyberte región